In de wereld van gezonde drankjes staat tomatensap vaak in de schaduw. Mensen denken ten onrechte dat het minder voordelen biedt dan andere vruchtensappen. Maar wist je dat een glas tomatensap van 200 ml slechts 32 calorieën bevat en rijk is aan vitaminen, mineralen en antioxidanten? Dit maakt het een uitstekende keuze voor iedereen die op zijn gezondheid wilt letten.

Francis Neslo, de drijvende kracht achter JuiceXpress, heeft jarenlange ervaring in het creëren van heerlijke en gezonde sappen. Haar expertise verzekert dat dit artikel betrouwbaar en informatief is.

Met Francis' hulp duiken we diep in de wereld van tomatensap. Blijf lezen voor onverwachte inzichten.

Samenvatting

 • Tomatensap bevat maar 17 calorieën per 100 milliliter, waardoor het een lage energiekeuze is voor mensen die op hun gewicht letten.
 • Het kiezen van biologisch tomatensap zonder toegevoegde suikers en zout bevordert een gezondere levensstijl en ondersteunt de lokale economie.
 • Versgeperst tomatensap biedt meer voedingsstoffen zoals vitamine C, foliumzuur, en antioxidanten in vergelijking met sappen uit een pak, wat goed is voor je immuunsysteem.
 • Invriezen van tomatensap is een praktische manier om de houdbaarheid te verlengen zonder de voedingswaarde te verminderen, waardoor je altijd iets gezonds bij de hand hebt.
 • Tomatensap kan helpen bij het verlagen van het cholesterol en ondersteunt gezonde bloedvaten, wat belangrijk is voor het verminderen van het risico op hartziekten. 

Wat is tomatensap?

Tomatensap komt van rode vruchten die wij als groente beschouwen: tomaten. Men perst deze Solanum lycopersicum, waarna een vloeistof overblijft die rijk is aan vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Dit maakt het een gezonde keuze voor jouw dagelijkse drankje. Het bevat vooral lycopeen, een krachtige antioxidant die helpt in de strijd tegen vrije radicalen.

Het maken van vers sap is beter dan het kopen van tomatensap uit een pak omdat je zo meer voedingsstoffen binnenkrijgt. Toevoegingen en het bewerkingsproces kunnen de kwaliteit van verpakte sappen namelijk verminderen.

Daarom kiezen veel mensen met overgewicht of die gezonder willen leven voor vers geperst tomatensap. Het past perfect in een online dagboek waarin je jouw voedingswaarde vergelijkt en producten scant op hun kalorieënaantal en voedingsinhoud. 

Het aantal calorieën in tomatensap

Tomatensap zit vol met voedingsstoffen, maar hoe zit het met de calorieën? Wij duiken in de cijfers en vergelijken de calorieën in tomatensap met andere dranken.

Calorieën in tomatensap (100 ml)

Laten we dieper ingaan op de hoeveelheid energie die tomatensap levert per 100 milliliter. Dit drankje is een lichte keuze voor wie op zijn inname let.

Volume Calorieën
100 ml 17

Per 100 milliliter bevat tomatendrank maar 17 calorieën. Dit maakt het een uitstekende optie voor een verfrissende drank zonder veel energie. Het onthult ook dat tomatendrank weinig suikers toevoegt aan je dieet, wat past binnen een gezonde levensstijl. Bovendien komt dit neer op het nuttigen van ongeveer 2 middelgrote tomaten, zonder dat je veel calorieën toevoegt aan je dagelijkse consumptie. Kiezen voor biologische tomatendrank verzekert je van een product met verse, lokale en seizoensgebonden ingrediënten, waardoor je lichaam profiteert van de beste voedingsstoffen. Met deze kennis kun je bewuster jouw tomatendrank selecteren en genieten van de voordelen die het te bieden heeft zonder zorgen over overtollige energie.

Calorieën in tomatensap (100 g)

Tomatensap is een verfrissende drank die weinig calorieën bevat. Dit maakt het een goede keuze als je op je gewicht let. In 100 gram tomatensap vind je de volgende voedingswaarden: 

Voedingsstof Hoeveelheid
Calorieën 17 kcal
Eiwitten 0.7 g
Koolhydraten 3.9 g
Vetten 0.2 g
Vezels 0.1 g
Suiker 3.2 g

Door de lage caloriewaarde is tomatensap een slimme optie bij het afvallen. Met slechts 17 kcal per 100 gram kun je genieten van een drankje zonder je zorgen te maken over je calorie-inname. Bovendien krijg je bij het drinken van tomatensap gezonde voedingsstoffen binnen, vergelijkbaar met die in 2 middelgrote tomaten. Dit maakt tomatensap niet alleen lekker, maar ook voedzaam.

Voedingswaarde van tomatensap

Tomatensap zit vol met voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Per glas van 200 ml krijg je slechts 32 calorieën binnen en toch profiteer je van 6,2 gram suikers. Dit maakt het een lichte maar voedzame optie voor wie op zijn calorieën let.

Bovendien is het rijk aan vitamine C en foliumzuur, essentieel voor een gezond immuunsysteem en celgroei. Vooral voor vegetariërs en veganisten kan tomatensap een waardevolle bron van deze belangrijke vitamines zijn.

Het vergelijken van de voedingswaarde tussen verschillende producten toont aan dat versgeperst tomatensap gezonder is dan de varianten uit een pak door minder bewerkte ingrediënten en het behoud van meer natuurlijke eigenschappen.

Dit houdt in dat je, door zelf sap te maken met bijvoorbeeld een slowjuicer, een puurder product krijgt zonder onnodige toevoegingen. De mix van tomaten, bleekselderij, paprika, komkommer, basilicum en knoflook levert niet alleen een heerlijke smaak maar ook een cocktail aan nutriënten die je welzijn ten goede komen. 

De beste tomatensap selecteren

Het kiezen van het beste tomatensap vereist aandacht voor detail. Goed sap begint bij de bron, dus let goed op deze punten:

 1. Zoek naar producten met een heldere vermelding van "biologisch”. Deze sappen gebruiken groenten die zonder kunstmatige bemesting zijn gegroeid.
 2. Controleer de ingrediëntenlijst op toegevoegde suikers. Kies sappen waarin enkel tomaat en natuurlijke kruiden staan.
 3. Vergelijk de voedingswaarde op verschillende etiketten. Producten scannen helpt om sappen te vinden met lagere calorieën en meer nuttige stoffen zoals kolhy.
 4. Geef de voorkeur aan lokaal geproduceerde sapjes. Dit ondersteunt niet alleen de lokale economie, maar garandeert ook versheid.
 5. Let op het zoutgehalte, vooral als je je inname beperkt houdt voor gezondheidsredenen.
 6. Staar je niet blind op prijs, maar overweeg wat je krijgt voor jouw geld qua voedingsstoffen.

Na deze richtlijnen gevolgd te hebben, ben je klaar om jouw keuze te maken met volledig vertrouwen dat je een gezonde optie kiest.

Tomatensap heeft niet alleen invloed op je calorie-inname, maar kan ook effect hebben op andere aspecten van je gezondheid, zoals cholesterolniveaus.

Tomatensap en cholesterol

Tomatensap heeft weinig calorieën en voegt niet veel suikers toe aan je dieet. Dit maakt het een slimme optie voor mensen die hun cholesterol willen verlagen. Het drinken van tomatensap kan ook helpen om je bloedvaten gezond te houden.

Gezonde bloedvaten betekenen een lagere kans op hartziekten.

Naast het ondersteunen van de gezondheid van bloedvaten, draagt tomatensap bij aan een stabiele bloeddruk en sterke spieren en botten. Dit is vooral belangrijk voor mensen die kampen met overgewicht of die hun gewicht in de gaten houden.

Laten we nu kijken hoe je tomatensap het beste kunt invriezen.

Tomatensap invriezen

Na het bespreken van de effecten van tomatensap op cholesterol, is het tijd om een praktische tip te delen: hoe je tomatensap kunt invriezen. Invriezen is een slimme manier om de houdbaarheid van tomatensap te verlengen zonder de voedingswaarde ervan aan te tasten. Hier lees je hoe je dat doet. 

 1. Kies rijpe en verse tomaten voor het maken van sap. De kwaliteit van je ingrediënten bepaalt de smaak.
 2. Pers de tomaten uit en zeef eventuele pulp of zaden eruit, tenzij je die graag in je sap hebt.
 3. Giet het verse sap in kunststof houders. Laat wat ruimte over aan de bovenkant, want vloeistof zet uit als het bevriest.
 4. Voor handige porties kun je ook ijsblokjesvormen gebruiken. Vul ze met tomatensap en plaats in de koelkast.
 5. Eenmaal bevroren, doe je de blokjes over in een afsluitbare plastic zak. Dit maakt het makkelijk om later precies de hoeveelheid te pakken die je nodig hebt.
 6. Label de verpakking met datum, zodat je weet wanneer je het sap hebt ingevroren. Zo gebruik je altijd het oudste eerst.

Het invriezen van zelfgemaakte sappen zoals tomatensap is dus een uitstekende methode om verspilling tegen te gaan en altijd iets gezonds bij de hand te hebben. Of je nu een groot glas wilt na een workout of een paar blokjes nodig hebt voor in sauzen of soepen, bevroren tomatensap komt altijd van pas!

Conclusie

Tomatensap biedt meer dan alleen een lage hoeveelheid calorieën. Het zit vol voedingsstoffen die goed zijn voor je. Bedenk hoe makkelijk het is om zelf sap te maken met een slowjuicer of blender.

Denk je niet dat dit een simpele stap is naar een gezonder leven? Laat de informatie over tomatensap je motiveren om vandaag nog een gezonde keuze te maken.

Veelgestelde Vragen

1. Hoeveel calorieën zitten er in tomatensap?

Tomatensap bevat relatief weinig calorieën, waardoor het een goede keuze is voor mensen die hun calorie-inname willen beperken.

2. Wat maakt tomatensap een gezonde keuze?

Naast de lage calorieënverdeling, is tomatensap rijk aan vitamines en mineralen, waardoor het een voedzame toevoeging aan je dieet kan zijn.

3. Zijn er koolhydraten in tomatensap?

Ja, tomatensap bevat koolhydraten (kolhy), maar deze zijn voornamelijk afkomstig uit natuurlijke suikers die in tomaten zitten.

4. Kan ik tomatensap vergelijken met andere sappen wat betreft voedingswaarde?

Absoluut, het vergelijken van de voedingswaarde, inclusief calorieën en koolhydraten, tussen tomatensap en andere sappen kan je helpen een bewuste keuze te maken gebaseerd op je voedingsbehoeften.