De ene gezondheidsdeskundige beweert iets anders dan de andere en er is nauwelijks  duidelijkheid over. We hebben het hier over groenteconsumptie. Het is van groot belang om op de hoogte te zijn van de gevolgen voor je lichaam wanneer je teveel groenten eet, maar zeker ook van de gevolgen wanneer je te weinig groenten eet. Daarom geven hier in deze blog meer duidelijkheid over.

Wat gebeurt er met je lichaam als je groente eet?

Dat dagelijks voldoende groente eten belangrijk is, is bekend. Maar kan het ook teveel zijn? En wat zijn de effecten daarvan? Kortom, hoe zorg je voor de perfecte balans wat betreft groenteconsumptie?

Groenten beschermen je lichaam

Groenten zijn onmisbaar voor je gezondheid. Ze zijn een namelijk een belangrijke bron van vitaminen, mineralen, fytonutriënten en vezels. Ze werken beschermend op je lichaam, dragen bij aan een gezonde bloeddruk, suiker- en vetstofwisseling en verlagen het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Ook helpen ze om een gezond gewicht te behouden.

Hoeveel groente heeft je lichaam nodig per dag?

Volwassenen in Nederland krijgen het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien niet veel, maar in de realiteit blijkt dit voor veel mensen toch nog een behoorlijke opgave te zijn. Sterker nog, het lukt slechts 2% van de Nederlanders om aan deze norm te voldoen.

Een voedingspatroon met te weinig groenten kan leiden tot een hoger gezondheidsrisico. Zo vergroot je de kans op onder andere slokdarmkanker, hart- en vaatziekten en beroerte. Het is daarom van groot belang om voldoende groenten binnen te krijgen.

Wat zijn de meest gezonde groentes?

Er bestaat niet zoiets als een meest gezonde groente. Niet één groente is perfect en/of bevat alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, maar er zijn zeker wel een aantal groenten die tot de gezondste groenten behoren omdat ze opvallend rijk zijn aan vitamines en mineralen of andere unieke eigenschappen hebben. 

Zo bevat de familie van de kruisbloemigen net als vele andere gezonde groenten vezels, vitamines en mineralen. Maar daarnaast bevatten ze ook unieke bioactieve voedingsstoffen zoals glucosinolaten die beschermen tegen kanker. Deze stofjes stimuleren je immuunsysteem waardoor je meer weerstand opbouwt.

De familie van de kruisbloemigen bestaat onder meer uit bloemkool, witte kooll, boerenkool, spitskool, spruitjes, radijs, koolrabi, waterkers, paksoi en natuurlijk broccoli.

Voldoende groente binnen krijgen

Waar het voor de een een fluitje van een cent is om dagelijks 250 gram groente binnen te krijgen, kan het voor de ander een behoorlijke uitdaging zijn om op dagelijkse basis consistent genoeg groente binnen te krijgen.

Voor wie moeite heeft voldoende groente binnen te krijgen, zijn er een aantal tips. Zo kan het helpen om voor jezelf een lijstje te maken van de groenten die graag lust. Ook kan het helpen om voedzame groenten te verstoppen in je gerechten. Hierdoor eet je wat je lekker vindt én krijg je genoeg groente binnen. 

Wees ten slotte niet te streng voor jezelf en maak je gerechten zo lekker mogelijk. Gewone, gekookte groenten zijn prima, maar wel een beetje saai. Gebruik daarom extra kruiden over je boontjes, voeg een sausje toe aan de broccoli en maak een krokant laagje over je bloemkool uit de oven. Dit kan al een heel stuk helpen. 

De oplossing om snel voldoende groente binnen te krijgen

Wat als je toch meer vitaminen, mineralen en plantenstoffen binnen wilt krijgen, zonder dat ‘gezond’ eten verandert in een nachtmerrie? Of wat als het je niet elke dag lukt om voldoende groenten te eten of voldoende te variëren in groente- en fruitsoorten? Dan zijn de groentesappen van JuiceXpress een uitkomst. Door de sappen kun je de gezonde stoffen uit verschillende soorten groenten en fruit binnen krijgen, waarvan het je zelf waarschijnlijk niet zou lukken om deze allemaal op te eten. Bovendien wordt het consumeren van groente doormiddel van de groentesappen ook nog eens super lekker en leuk.