Veel Nederlanders vinden rode bieten maar saai voedsel, maar dat verandert snel wanneer je erachter komt hoe extreem gezond dit knolgewas in werkelijkheid is. Ben jij al op de hoogte van de gezondheidsvoordelen van deze kleurrijke groente? Kom erachter waarom je rode bieten vanaf vandaag nog moet verwerken in je voeding.

Zijn rode bieten gezond?

Vrijwel iedereen is bekend met rode bieten door hun felrode kleur en frisse, zoete smaak. Echter is niet iedereen op de hoogte van het feit dat de rode biet vrijwel alle vitamines en mineralen bevat die jouw lichaam nodig heeft. Daarnaast zijn bieten laag in calorieën, bevatten ze zeer weinig vet en heeft het suiker in de biet weinig effect op je bloedsuikerspiegel.

Waar zijn rode bieten goed voor?

Uit onderzoek naar de rode biet zijn een aantal gezondheidsvoordelen aangetoond. Die voordelen zullen hier behandelen.

Ontstekingsremmend

Rode bieten bevatten zogenoemde betalaïnen. Deze pigmenten zorgen niet alleen voor de rode kleur, maar hebben ook een ontstekingsremmende werking. Zo toonde een studie bij ratten aan dat de consumptie van bietensap en bietenextract de kans op ontstekingen in je nier kon reduceren. Ook hebben wetenschappers aangetoond dat betalaïnen capsules, gemaakt van bietenextract, kunnen helpen om de pijn van mensen met artrose te verlichten.

Immuunsysteem

Rode bieten zijn een ideale manier om je weerstand stevig te boosten. Rode bieten bevatten namelijk veel verschillende vitamines en mineralen (o.a. foliumzuur, koper en ijzer) die een positieve invloed hebben op je immuunsysteem en hierdoor mede zorgen voor een goede weerstand.

Reinigende werking

Een ander voordeel van rode bieten is dat ze de werking van de darmen en de nieren stimuleren. Dat komt omdat ze de verwijdering van gifstoffen en afvalstoffen versnellen.

Energieker voelen

Het hoge nitraatgehalte van rode biet stimuleert niet alleen de aanmaak van stikstofoxide in het bloed, maar ook in de spieren. Dat zorgt ervoor dat het zuurstofverbruik in je spieren tijdens het sporten beter geregeld wordt. En hoe minder zuurstof we nodig hebben om inspanningen te leveren, hoe langer we het sporten kunnen volhouden.

Wanneer je je bovendien ontdoet van gifstoffen in je lichaam en jezelf een volledige reset geeft doormiddel van het consumeren van de rode biet merk je vanzelf dat jouw lichaam je zal belonen door dagelijks meer energie te hebben. Ook zal jouw kwaliteit van slaap verbeteren en merk je daardoor dat je meer uitgerust en energieker wakker zult worden.

Nadelen rode bieten

Hoewel nitraat (wat in rode bieten zit) veel goede eigenschappen heeft, is er ook een nadeel. Nitraat kan in het lichaam namelijk worden omgezet in nitriet en dit is in hoge concentraties giftig. 

Deze nitriet kan makkelijker veranderen in nitrosaminen. Dit zijn kankerverwekkende stoffen. Dit is iets dat je niet wilt en is het dus raadzaam om erg voorzichtig om te gaan met het drinken van rode bietensap.

Rode bietensap recept

Ingrediënten

 • ½ rauwe rode biet
 • ½ citroen
 • Kwart appel
 • 350 ml water
 • 1 eetlepel honing

Materialen

 • Blender
 • Zeef

Bereiding

 1. Schil de biet en snijd deze in stukken. Doe deze in de blender en mix grof. 
 2. Pel de schil van de citroen en snijd het vruchtvlees in stukken en voeg samen met de appel, water en honing toe aan de blender. 
 3. Mix alles een half minuutje door en giet het sap in een zeef. 
 4. Vang het vocht op en schenk in glaasjes. Zo heb je in een paar minuten een gezond en verrukkelijk drankje klaar.

 

Red juice van JuiceXpress

Met de Red juice van JuiceXpress begin je jouw dag gelijk goed. De rode bietensap zorgt voor een versnelde afvoering van afvalstoffen, werkt antibacterieel en ontstekingsremmend met als doel om je lichaam zo diep mogelijk van binnen te reinigen.

Onze huid wordt ook wel een directe reflectie van onze interne gezondheid genoemd, hoe schoner van binnen, hoe stralender van buiten. Wanneer je je lichaam ontdoet van gifstoffen en jezelf een volledige reset geeft door de Red juice merk je vanzelf dat jouw lichaam je zal belonen door dagelijks meer energie, een betere weerstand en een stralende huid te krijgen.

Door de ontgiftende werking van onze sapjes merk je binnen enkele dagen dat jouw huid van binnenuit begint te stralen. Ook zal jouw kwaliteit van slaap verbeteren en merk je daardoor dat je meer uitgerust en energieker wakker zult worden.