Met zijn bewezen antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, is het geen wonder dat deze vrucht zo’n goede reputatie heeft. We hebben het hier over de granaatappel. De granaatappel is één van de meest gezonde vruchten die je kunt eten en is daarnaast ontzettend voedzaam. Maar wat maakt de granaatappel nou zo gezond? Daar gaan we in deze blog verder op in.

Is granaatappel gezond?

Als we het hebben over fruit met een bom aan voedingsstoffen, dan mag de granaatappel zeker niet aan dat rijtje ontbreken. Sterker nog, de vrucht staat niet alleen bekend als een gezond tussendoortje, maar ook als een natuurlijk geneesmiddel. De granaatappel bevat onder meer mineralen als calcium, magnesium en kalium, die van groot belang zijn voor het functioneren van je hart, zenuwen en spieren. Daarnaast is de rode vrucht ook rijk aan essentiële sporenelementen zoals antioxidanten, vitaminen, zink en ijzer die onmisbaar zijn voor een goede groei en functie van het menselijk lichaam. Kortom, de granaatappel bezorgt een echte boost voor je gezondheid.

Waar is granaatappel goed voor?

Bekend is dat granaatappel behoort tot één van de gezondste fruitsoorten ter wereld. Het is dan ook niet gek dat de andere benaming voor de granaatappel ‘symbool voor de gezondheid’ is. In deze blog zetten wij de voordelen van de rode vrucht voor je op een rij.

Bestrijdt kanker

Meer dan de meeste fruitsoorten bevat een granaatappel een hoog concentraat aan antioxidanten, die ervoor zorgen dat de kans op kanker gereduceerd wordt. Zo is uit diverse  onderzoeken gebleken dat wanneer je regelmatig granaatappel eet, dat de kans op borst-, darm-, long- en prostaatkanker duidelijk verminderd wordt. De granaatappels zorgen er namelijk op verschillende manieren voor dat het ontwikkelingsproces van kankercellen vertraagd wordt. Ook is gebleken dat het de doorbloeding naar kankercellen verminderd. Hierdoor worden de kankercellen uitgehongerd en worden deze aanzienlijk kleiner.

Ontstekingsremmend

Wanneer we naar de andere voedingsstoffen kijken waarover de rode vrucht beschikt, blijkt dat de granaatappel een zeer efficiënte ontstekingsremmende functie heeft. Sterker nog, de vrucht is vergeleken met andere componenten zelfs het effectiefst in het bestrijden van ontstekingen. De granaatappel bevat namelijk antioxidanten en complexe suikers die een strijdende functie hebben tegen ontstekingen.

Stralende huid

Dit verwacht je misschien niet, maar granaatappelzaadolie wordt al eeuwenlang op het gezicht gesmeerd als huidverzorgingsmiddel. In granaatappelzaadolie zitten namelijk bepaalde zuren die bijdragen aan de productie van collageenvezels – een stofje dat voor een stevige, elastische huid zorgt. Het zuur uit de granaatappel helpt daarnaast ook de afbraak van deze collageenvezels te reduceren.

Glanzend haar

Dat het zuur in granaatappelzaadolie wonderen voor je huid doet, is bekend. Maar wat veel mensen niet weten is dat het je ook kan helpen aan glanzend en stralend haar. De antioxidanten die in de granaatappel zitten bevorderen namelijk een gezonde bloedcirculatie, die de haargroei ondersteunt.

Granaat appel nadelen

De schade van granaatappel wordt vaak veroorzaakt door overmatige en onbewuste consumptie. Het is een fruit dat over het algemeen veilig om te consumeren wanneer het met mate wordt geconsumeerd. Er zijn dan ook nauwelijks tot geen gemelde bijwerkingen als het gaat om het eten of drinken van granaatappel. Wel zit er in een glas (200 ml) granaatappelsap al snel zo’n 28 gram suiker. Wanneer je dit sap drinkt krijg je dus ongemerkt veel suiker, en calorieën binnen. De gezondheid van de granaatappel hangt dan ook, net als ieder ander product, af van hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt.